Storjord Terje: Norddalsbrua på Ofoten Museum

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
FILIGRANT: Dm3 trekker Mas 1950 i tog 8019 ut av Søsterbekk-tunnellen og over Nordalsbrua 25.november 2000 - i skala I:87.

Bragd i messing

NARVIK: I jernbanens gamle administrasjonsbygg i malmbyen Narvik finnes mange skjulte skatter. En av de flotteste er modellen av Nordalsbrua. I minste detalj har den rumenske forskeren, kunstneren og modellbyggeren Viorel Boghean-Melconian gjenskapt ingeniørbragden som er selve symbolet på Ofotbanen. 8300 deler ble gjenskapt i messing i nøyaktig én åttisjudels størrelse, og loddet sammen. Plassert i en miniatyr av landskapet øverst i Nordalen, er dette en av Norges mest detaljerte og flotteste jernbanemodeller.

Ut av Nordalstunnellen og ut på brua med tomme malmvogner modell MAS 1950 etter, kjemper seg fram NSBs grønne todelte El12, akkurat slik vi så det for 40 år siden. Malmtoget passerer brua, forsvinner i Søsterbekk-tunnellen og blir borte. Vi fornemmer togkryssing på Bjørnfjell, og like etter kommer en rødmalt Dm3 med vogner fulle av ekte malm, ikke noe pellets nei, ut på brua på på vei ned til Narvik. Et kort øyeblikk er vi et annet sted, i en annen tid - og det er hele vitsen.

Trekkraft

For det er ikke bare brua og modellen av den som er unike. Også lokomotiver og vogner er helt spesielle for Ofotbanen og Malmbanen. I nesten 50 år har det svenske D-lokomotivet vært brukt til å dra de tunge malmtogene fra Kiruna til Luleå og Narvik. De første ti-årene brukte man to sammenstilte D-lok, det som i NSBs versjon fikk betegnelsen El 12.

Mer trekkraft ble nødvendig på 1960-tallet, løsningen ble bl a å sammenstille tre D-lok, de som fortsatt er i bruk med betegnelsen Dm3. Begge loktypene er unike for malmbanen, modellmarkedet er begrenset til Sverige og Norge, og ingen har tatt den økonomiske risikoen å lage opp standardmodeller i store serier.I stedet ble det meget detaljerte, håndlagede modeller i et lite antall, såkalte supermodeller.

TERRENGET STEMMER: Landskapet rundt brumodellen er laget etter kart og fotografier, i nøyaktig 1:87 det også. Her kjører El12 ut av Nordalstunnellen.

Vogner

Museets modeller av SJ/MTAB Dm3 er en gave fra gruvekonsernet LKAB, mens El 12 har museumet kostet selv. Også vognene som ruller bak lokomotivene er spesielle. Siste generasjons tre-akslede Mas-vogner ble laget spesielt for Malmbanen rundt 1950 og var i alminnelig bruk til sent på 1970-tallet. Vognene var ikke å få som modell, inntil jernbaneentusiaster i Stockholm fant ut at de kunne skaffe penger til klubblokalene ved å produsere modeller for salg.

I 1970-årene overtok Uad/Uadp vognene med boggier og sentralkobbel. Et sett med Rocos modell, malt og smusset av Alf Alsum i Skellefteå, er siste tilvekst på anlegget

Bakgrunnen er malt av kunstneren Trygve Aam, etter foto fra området.


Artikkelen er beskyttet mot redigering etter forfatterenes ønske.